wat is corona-ouderschapsverlof?

Last update:
Avatar
by ABVV/ACCG/FGTB
Volgen

Wat is Corona-ouderschapsverlof?

Corona-ouderschapsverlof is een extra mogelijkheid om ouderschapsverlof te nemen nu het voor vele ouders moeilijk is om werk en kinderen met elkaar te combineren. 

Heb ik recht op dit ouderschapsverlof?

Corona-ouderschapsverlof is géén recht dat je zelf mag kiezen. Je werkgever moet toestemming geven, anders kan je dit verlof niet opnemen. Ook over de uren die je niet presteert, moet je met je werkgever in overleg gaan. Je moet ook minstens 75% werken om gebruik te kunnen maken van dit systeem.

Je kind moet minder dan 12 jaar zijn op datum van begin van het verlof of moet een handicap hebben (en jonger dan 21 jaar zijn). 

Ben je nu al in ouderschapsverlof, bvb omdat je het nu al broodnodig had? Dan kan je overstappen naar dit voordeliger systeem, mits goedkeuring van je werkgever. 

Wat is het voordeel van corona-ouderschapsverlof? 

Met corona-ouderschapsverlof kan je 1 dag per week thuisblijven als je voltijds werkt of halftijds werken als je minstens 75% werkt. Je krijgt dan een uitkering van de overheid zodat je inkomen niet teveel daalt. 

Je kan dit ouderschapsverlof per week opnemen en je krijgt volgens de laatste berichten nét iets meer dan bij gewoon ouderschapsverlof. Pas op: het bedrag hangt af van het aantal uur dat je minder werkt, je hebt niet altijd recht op het maximale bedrag!

Hoeveel krijg ik als ik corona-ouderschapsverlof neem?

Door onze druk werden de gewone uitkeringen met 25 % verhoogd.

 

Private sector

 

 

Netto- uitkering

gewoon ouderschapsverlof

Verhoogde netto-uitkering corona ouderschapsverlof

Halftijds

jonger dan 50 jaar

€ 352,77

€ 440,96

 

éénoudergezin

€ 579,95

€ 724,94

1/5e

jonger dan 50 jaar

€ 119,68

€ 149,60

 

éénoudergezin

€ 231,98

€ 289,98

Pas op: deze bedragen zijn maximabedragen, wie niet voltijds werkt, zal slechts een deel van deze uitkering krijgen, naargelang het aantal uren dat hij vermindert te werken. 

Enkele voorbeelden:

  • Een voltijds werkende alleenstaande ouder die 1 dag per week thuisblijft, krijgt €289,98 netto per maand om 1 dag thuis te blijven voor zijn/haar kind. Daarnaast heeft deze werknemer recht op 4/5e van zijn loon van de werkgever. 
  • Een voltijds werkende die halftijds gaat werken, krijgt € 440,96 netto per maand voor zijn corona-ouderschapsverlof en natuurlijk loon voor de uren die hij nog presteert bij zijn werkgever.
  • Een werknemer die een contract heeft van 30 uur en via corona-ouderschapsverlof halftijds gaat werken, krijgt een uitkering van € 255,29 netto (omdat hij 11 uur minder werkt), naast zijn halftijds loon. 

Of er in Vlaanderen nog een extra premie komt via de Vlaamse aanmoedigingspremie, is nog onduidelijk. De bedragen die hierboven staan zijn ook onder voorbehoud.

Hoe vraag ik dit aan?

De onderbrekingsuitkering wordt aangevraagd bij de RVA ten laatste 1 maand na de aanvang van het corona-ouderschapsverlof. Dit moet gebeuren via deze site door de werkgever, nadat jij hem ingelicht hebt: https://www.rva.be/nl/nieuws/aanvraagprocedure-corona-ouderschapsverlof
Je kan de aanvraag doen in weken of in maanden en dit van een periode van 1 mei tot 30 augustus. 

 Wij proberen elke vraag zo goed als mogelijk te beantwoorden. Door de steeds veranderende situatie kan het zijn dat deze informatie niet meer geldig is. Gelieve hiervoor begrip te hebben, wij stellen alles in het werk om deze site zo actueel mogelijk te houden.

Opmerkingen

0 opmerkingen
U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.