Kan mijn huisbaas mij uit de woning zetten?

Avatar
by ABVV/ACCG/FGTB
Volgen

Nee, dat kan hij niet zomaar. Zelfs buiten de corona-periode kan een verhuurder enkel na beslissing van de rechtbank je uit de woning zetten. 

Uithuiszettingen

Een gedwongen uithuiszetting kan enkel worden uitgevoerd door een gerechtsdeurwaarder en op basis van een vonnis van de vrederechter. De Vlaamse Regering heeft echter beslist dat uithuiszettingen die
voortvloeien uit woninghuurgeschillen tot en met 17 juli 2020 niet kunnen worden uitgevoerd(opent in nieuw venster)
 vanwege de Corona-maatregelen maatregelen. Deze maatregel geldt zowel voor de sociale als voor de private huurmarkt. De uitvoering van alle gerechtelijke beslissingen waarbij een uithuiszetting werd bevolen, wordt opgeschort.

Als een burgemeester beslist dat een uithuiszetting in het kader van onbewoonbaarverklaring noodzakelijk is, moet hij onmiddellijk een alternatief voorzien. 

Betaling van de huur

De betaling van de huur niet meer mogelijk? Dit zijn de 2 mogelijkheden:

  • De sociale huurprijzen worden berekend op het inkomen van de huurders. Sociale huurders met betalingsmoeilijkheden ten gevolge van de coronacrisis nemen best zo snel mogelijk contact op met hun sociale huisvestingsmaatschappij of sociaal verhuurkantoor. De verhuurder zal nagaan of de huurder recht heeft op een vermindering van de huurprijs of een uitstel van betaling van de huur.
  • Op de private huurmarkt is er geen wettelijke regeling voorzien voor de betaling van de huurprijs. De Vlaamse overheid vraagt wel aan de verhuurders om zich soepel op te stellen wanneer de huurder of kotstudent vraagt om de maandelijkse huurprijs uitgesteld of in schijven te betalen. Gemaakte afspraken worden best schriftelijk vastgelegd.

 

Opmerkingen

0 opmerkingen
U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.