Ik ben tijdelijk werkloos, wie betaalt mijn feestdagen?

Last update:
Avatar
by ABVV/ACCG/FGTB
Volgen

Binnenkort zijn er betaalde feestdagen, maar hoe worden deze betaald? Wij leggen het je eenvoudig uit voor de komende feestdagen en geven je ook de algemene regels mee. 

Pasen, 1 mei en hemelvaart

Je hebt recht op de betaling van je contractuele uren van die dag door je werkgever:

  • Voor Pasen: als je werkgever je pas na 30 maart tijdelijk werkloos geplaatst heeft of je tussen 30 maart en Pasen nog een dag gewerkt hebt. 
  • Voor 1 mei: als je werkgever je pas na 17 april tijdelijk werkloos geplaatst heeft of je tussen 17 april en 1 mei nog een dag gewerkt hebt.
  • Voor Hemelvaart: als je werkgever je pas na 7 mei tijdelijk werkloos geplaatst heeft of je tussen 7 mei en 21 mei nog een dag gewerkt hebt.

Indien je geen loon krijgt van je werkgever, heb je recht op tijdelijke werkloosheid. 

 

Algemeen

Indien de feestdag valt tijdens een periode waarin je contract geschorst is (verlof, ziekte, tijdelijke werkloosheid...), kan je toch nog recht hebben op loon:

Dit geldt in volgende gevallen:

  • In geval van jaarlijkse vakantie en gedurende de duur van de wederoproeping onder de wapens, behoudt de werknemer steeds het recht op de feestdag zonder enkele beperking.
     
  • Wanneer het een ziekte, een ongeval, een arbeidsongeval of een beroepsziekte , een periode van zwangerschaps-of bevallingsrust betreft alsook bij een werkstaking of een lock-out, behoudt de werknemer het recht op loon voor de feestdagen die vallen in de periode van 30 dagen die volgt op de aanvang van de schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst.
     
  • In de andere gevallen van schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst, zoals bij tijdelijke werkloosheid of in geval van overmacht, behoudt de werknemer het recht op het loon wanneer de feestdag valt in de periode van 14 dagen die volgt op de aanvang van deze schorsing.

Opmerkingen

0 opmerkingen
U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.