Welke steun geeft de overheid?

Avatar
by ABVV/ACCG/FGTB
Volgen

De overheid heeft een aantal maatregelen genomen om het nadeel van de huidige corona-epidemie voor werknemers te compenseren. Klik hieronder op de links voor meer informatie.

Pas op: de uitleg hieronder is gebaseerd op voorlopige en daarom mogelijks onvolledige informatie! 

 • De uitkeringen tijdelijke werkloosheid zijn gestegen van 65% naar 70%. Daardoor stijgt het maandelijkse maximale bedrag voor een voltijds contract gemiddelde maand van minimaal € 1342,12 tot maximaal € 1790,62 (afhankelijk van je loon) naar € 1445,34 tot € 1928,42. Pas op, daar gaat wel nog 26,75% bedrijfsvoorheffing af. Netto krijg je dus maximaal € 1058,71 tot € 1412,57. Daarboven komen nog onderstaande premies. Lees hier meer over hoe je tijdelijke werkloosheid aanvraagt. 
 • De toegang tot tijdelijke werkloosheid wordt gemakkelijker. Je moet niet langer 12 maand in dienst zijn en een zelfstandig bijberoep is geen beletsel om een uitkering te krijgen. Pas op: wie een flexijob of een nieuwe tewerkstelling bij een werkgever begint, krijgt wél geen uitkering. Lees er hier meer over.
 • De federale overheid legt een opleg bij van €5,63 euro per dag tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Dit betekent tot 150 euro extra per maand. Deze maatregel geldt tot eind augustus. Wie slechts tijdelijk werkloos is wegens economische redenen, heeft recht op een vergoeding van 2 euro per dag, tenzij in de sector een andere vergoeding afgesproken is. Zie hier voor meer informatie.  
 • De Vlaamse overheid legt éénmalig 202,68 euro bij voor elke tijdelijke werkloze om de energiefactuur te betalen.  Voorwaarden: U bent gedomicilieerd in het Vlaamse gewest en u bevindt zich als werknemer in België op of na 20 maart 2020 in het statuut 'tijdelijk werkloos wegens COVID-19'. De tussenkomst is dus ook van toepassing op wie al vroeger tijdelijk werkloos werd en op of na 20-3-2020 minstens één dag tijdelijk werkloos is wegens COVID-19.
 • Er was sprake van een betaling van een voorschot van 1450 euro. Dit voorstel is NIET doorgegaan omdat de vakbonden in staat zijn om direct het juiste bedrag te betalen. Zo vermijd je dat je in mei plots veel geld moet terugbetalen. 
 • Heb je moeite met het betalen van je hypotheek? Aan je bank kan je uitstel van betaling van je hypothecaire lening vragen.
 • Het betalen van bepaalde belastingen kan wat langer op zich laten wachten. Onder andere voor de onroerende voorheffing komt er een uitstel van 6 maanden. 
 • Voor Vlaanderen: Aanmoedigingspremie om deeltijds te werken wordt uitgebreid naar bedrijven die een productieverlies hebben van minstens 20%. De maandelijkse premie voor de werknemer bedraagt tussen 90 en 150 euro.

 Wij proberen elke vraag zo goed als mogelijk te beantwoorden. Door de steeds veranderende situatie kan het zijn dat deze informatie niet meer geldig is. Gelieve hiervoor begrip te hebben, wij stellen alles in het werk om deze site zo actueel mogelijk te houden.

Opmerkingen

1 opmerking
 • Hallo
  Ik werk progressief in maatwerkbedrijf sinds januari krijgen wij geen dop als we tijdelijk werkloos zijn wat gebeurt er nu als we tijdelijk werkloos worden door het corona virus hebben wij daar dan ook recht op of is het zoals er gewone tijdelijke werkloosheid is
  Mvg wostijn Nathalie

  0
U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.